Asbestsanering van binnenvaart- en zeeschepen

Schepen

Zee- en binnenvaartschepen bevatten in veel gevallen (nog steeds) asbest. Ook nieuwe schepen uit voornamelijk niet-westerse landen bevatten in de meeste gevallen asbesthoudende materialen.

Sinds 1 juli 2002 is het gebruik van asbesthoudende materialen verboden voor alle schepen conform de Schepenwet en SOLAS II-1/3-5, behalve in systemen met hoge temperaturen en drukken.  Sinds 1 januari 2011 is het gebruik van asbesthoudende materialen zonder uitzondering verboden voor alle schepen, conform SOLAS.

Voor elke toepassing een passende oplossing

Ondanks dit expliciete en ondubbelzinnige verbod op asbesthoudende materialen wordt aan boord van schepen nog altijd op uiteenlopende plaatsen asbest aangetroffen. Bij inspecties is bijvoorbeeld asbest aangetroffen in branddekens, isolatiemateriaal, bepaalde afdichtingmiddelen, remvoeringen, schot- en plafondbekledingen, kabels, koorden, restanten, elektrische zekeringen, enzovoort. Bovendien blijken schepen die oorspronkelijk asbestvrij waren soms alsnog asbest aan boord te hebben als gevolg van reparaties op een scheepswerf en/of in later aangeschafte reserveonderdelen.

Zowel voor asbestsanering op operationele schepen als sloopschepen bent u bij ons aan het juiste adres.

Inventarisatie verplicht

Tevens is het verplicht om uw (plezier)jacht en/of schip te laten inventariseren conform de bijlage XIIIA indien u onderhoudswerkzaamheden aan het jacht laat uitvoeren.

Boverhoff is u graag van dienst met een effectieve oplossing voor  inventarisatie en verwijdering van asbest op uw (binnenvaart)schip, boot of jacht.

 

Interesse gewekt? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek Neem contact op